Najnowsze odkrycia w medycynie: dieta a ryzyko niewydolności serca

Aktualne badania przeprowadzone przez naukowców z USA umożliwiły odkrycie, że nasze odżywianie ma przełożenie na możliwość wystąpienia niewydolności serca (HF). Rezultaty badań, które zostały udostępnione przez portal Science Centric, pokazują, że konsumpcja produktów pełnoziarnistych może znacząco zredukować powyższe ryzyko.

Zaburzenia krążenia są przyczyną cierpienia dla ponad 5 milionów mieszkańców Stanów Zjednoczonych. W związku z tym, ostatnio czterech amerykańskich grup badawczych postanowiło skoncentrować swoje działania na analizie wpływu sposobu odżywiania na ryzyko zachorowania na różnego rodzaju schorzenia serca.

Przez niemal półtora dekady, naukowcy obserwowali grupę 14 000 pacjentów. Z ich analiz wyniknęło, że osoby spożywające pełne ziarna zbóż zmniejszały swoje ryzyko zachorowania o 7%. Jednakże spożywanie produktów mlecznych bogatych w tłuszcze oraz jajka zwiększało to ryzyko odpowiednio o 8% i 23%. Pozostałe produkty żywnościowe nie miały istotnego wpływu na ryzyko zachorowania.

Nauka potwierdza, że dieta jest jednym z kluczowych czynników mogących wpłynąć na rozwój chorób serca. Niemniej jednak, równie istotne są również styl życia, odpowiednia masa ciała oraz inne schorzenia jak na przykład cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze.