Czekoladowy piernik

Wilgotny, przyjemnie miękki i przy tym intensywnie pachnący kakao – właśnie taki jest czekoladowy piernik, który warto przygotować nie tylko przy okazji świąt. To kakaowo-korzenne ciasto kusi aromatem, ma oszałamiający smak i – co równie ważne – jest bardzo łatwe do upieczenia. Sprawdź, jak przygotować piernik, w którym na pierwszy plan wysuwa się wyrazista, czekoladowa nuta smakowa!

Czekoladowy piernik – składniki

Jeśli zamierzasz upiec to szybkie ciasto czekoladowe, przygotuj:

  • 2 jajka,
  • 300 g ciemnego cukru,
  • 150 g miodu,
  • 200 ml oleju,
  • 400 g gęstego jogurtu,
  • 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki stołowe gotowej przyprawy do piernika (lub łyżeczkę suszonego, mielonego cynamonu, i po pół łyżeczki suszonych kardamonu i imbiru),
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 tabliczki czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel .

Do pieczenia ciasta będziesz potrzebował też większej keksówki (o długości ok. 35 cm) oraz papieru do pieczenia.

Pieczenie czekoladowego piernika – instrukcja krok po kroku

  1. Ustaw piekarnika na temperaturę 170 °C – włącz tryb góra-dół,
  2. W misce utrzyj jajka i brązowy cukier – rób to przy pomocy miksera ustawionego na wysokie obroty. Kiedy masa będzie już gładka, dodaj do niej miód. Gdy połączysz te składniki ze sobą, ostrożnie wlej do miski olej. Gdy będziesz łączył te składniki ze sobą, nie przestawaj mieszać masy mikserem,
  3. W drugiej misce wymieszaj ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika,
  4. Mieszankę suchych składników oraz gęsty jogurt dodawaj małymi porcjami do masy z jaj, cukru, olej i miodu. Ciasto mieszaj mikserem na wolnych obrotach. Na końcu dodaj posiekaną, gorzką czekoladę.

Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik czekoladowy piecz ok. 50 minut. Nie martw się, jeśli po tym czasie patyczek wbity w ciasto będzie nieco wilgotny – wypiek ten tak jak brownie jest ciężki i mokry. Po wyjęciu ciasta z pieca ostudź je przed podaniem – najlepiej zrobić to, kładąc je na kratce piekarnika.